Mandje - 0
Totaal : € 0,00
Winkelmandje is momenteel leeg!

Ook je printer koop je natuurlijk bij laptopsvoorschool.nl

ImageEr zijn enorm veel printers te koop en zowel de mogelijkheden als de prijzen lopen flink uiteen. Dat maakt het lastig om er eentje uit te kiezen die goed bij je wensen past. Print je alleen documenten of wil je ook foto's op hoge kwaliteit afdrukken? Wij helpen je op weg met 12 tips.

Maak je keuze

Inkjetprinters
Inkjet all-in-one
Laserprinters
Laser all-in-one
Labelprinters

12 tips om een printer uit te kiezen die bij je past

 
 

Door: Kees Krick | 07 januari 2016 18:56 | Bron: Computertotaal.nl

Tip 1: Printmogelijkheden

Voordat je een printer koopt, is het verstandig om even stil te staan bij de vraag waar je hem voor denkt te gaan gebruiken. Print je bijvoorbeeld veel documenten of ga je ook foto's afdrukken? Druk je documenten voornamelijk af in zwartwit of moet het in kleur vanwege de illustraties? En als je foto's afdrukt, stel je dan hoge eisen aan kleurechtheid, detaillering en houdbaarheid, of is het meer bedoeld om af en toe een kiekje aan iemand te laten zien?

Wil je dat zelfs de langste documenten snel afgedrukt zijn, of maakt het je niet uit als de printer daar een tijdje voor nodig heeft. Al deze facetten bepalen welke printer het beste bij jou past. Voor de een volstaat een eenvoudige printer, terwijl een ander een supersnel apparaat wil hebben met de allernieuwste snufjes aan boord. Zet daarom eerst voor jezelf op een rijtje wat voor jou de belangrijkste eigenschappen zijn. Wat heb je per se nodig, wat is handig om te hebben en wat mis je niet als het er niet opzit.

Tip 2: Inkjet of laser

Een eerste keuze waar je mee te maken krijgt, is of je beter een inkjetprinter of een laserprinter kunt nemen. Voor consumenten is een inkjet vaak de beste keuze. Het zijn veelzijdige printers waarmee je behalve documenten ook mooie foto's kunt afdrukken. Je hoeft alleen van tijd tot tijd een nieuwe inktcartridge te plaatsen en uiteraard wat papier in de lade te leggen. Er wordt met vloeibare inkt gewerkt en om te voorkomen dat de printkop verstopt raakt, is het verstandig om de printer met enige regelmaat te gebruiken.

Je hoeft heus niet elke week te printen, maar zet hem liever niet maandenlang stil. Laserprinters zijn vooral goed in het afdrukken van documenten en kunnen dat razendsnel. Tekst en illustraties komen bijvoorbeeld haarscherp op papier. Vergeleken met inkjet zijn ze net wat minder geschikt als je hoge eisen stelt aan foto's. Een laserprinter werkt met poeder (toner) en kan gerust een tijdlang stilstaan. Hij is duurder in aanschaf en komt vooral van pas als je vaak en veel print. Over een langere periode komen de kosten per pagina lager uit dan bij een inkjetprinter. Behalve in zwart-wit kun je tegenwoordig met een laserprinter ook prima in kleur werken.

Tip 3: Dubbelzijdig

Heb je regelmatig documenten die langer zijn dan een paar velletjes? Dan is het handig als de printer dubbelzijdig kan afdrukken. Dat spaart niet alleen papier en dus geld (hoewel de duplexmodule de aanschafprijs van een printer hoger maakt), de stapel papieren op je bureau slinkt ook nog eens met de helft. Vroeger moest je zorgvuldig te werk gaan om dubbelzijdig te printen.

Alles moest in een bepaalde volgorde gebeuren en je moest zelf de stapel papier opnieuw in de papierbak stoppen voor de tweede ronde. Tegenwoordig draaien printers die zo'n speciale duplexmodule hebben het papier automatisch voor je om. Je hoeft alleen in de printerinstellingen van bijvoorbeeld Microsoft Word aan te geven dat je dubbelzijdig wilt afdrukken en de rest gaat vanzelf. Het overwegen waard. 

Tip 4: Speciale media

De meeste printers slikken papier tot en met A4-formaat. In de papierlade zitten schuifjes die de lade passend te maken voor het papierformaat dat je gebruikt. Heb je grotere afdrukken nodig, hetzij voor documenten, hetzij voor foto's, dan kun je beter een printer nemen waarin A3-formaat past, al zijn die schaarser. Soms heb je maar een enkel velletje van een afwijkende papiersoort nodig. Bijvoorbeeld een extra dikke papiersoort, een stickervel of een enveloppe.

Dan is het wat omslachtig als je eerst het gewone papier uit de papierlade moet halen, om vervolgens dat ene velletje of de enveloppe erin te leggen en de maatschuifjes bij te stellen. Daarnaast mag je papier of karton vanaf een bepaalde dikte niet in de lade leggen, omdat het printermechanisme dan kan beschadigen. Vandaar dat printers vaak over een extra invoermogelijkheid beschikken waarmee je snel één velletje in de printer invoert. Meestal zit dit aan de achterkant. Je geeft bij de printerinstellingen aan dat je deze invoer wilt gebruiken, plaatst het vel of de enveloppe in deze handmatige papierinvoer en de printer trekt hem automatisch naar binnen.

Tip 5: Fotolade

Druk je wel eens foto's af? Sommige printers hebben een extra papierlade waarin je een stapeltje fotopapier van tien bij vijftien of dertien bij achttien centimeter kunt plaatsen. Dat zijn standaardformaten als het om foto's gaat, vandaar dat er een speciale wat kleinere lade voor aanwezig is. Druk je foto's liever op A4-fotmaat af, dan kan dat natuurlijk ook door de gewone papierlade te gebruiken. Het handige van de extra lade is dat je zodoende altijd een voorraadje fotopapier in de printer hebt zitten en je op elk moment een foto kunt afdrukken. Normaal moet je zelf aangeven dat je vanuit deze speciale fotopapierbak wilt printen, maar druk je een foto rechtstreeks vanaf je smartphone of tablet af, dan wordt vaak automatisch de juiste bak gekozen.

Tip 6: Schijfjes printen

Brand je nog wel eens foto's, een film, of andere bestanden op een cd of dvd? Je kunt natuurlijk met een speciale viltstift op het etiket schrijven wat je erop hebt gezet, maar het staat een stuk netter als je daar je mooie nieuwe printer voor gebruikt. Bij de printers die dit specifiek ondersteunen, stop je via een houder de cd of dvd in je printer en met de meegeleverde software kun je vervolgens een mooi etiket ontwerpen en afdrukken. Let wel: je kunt dit alleen doen met schijfjes die hier speciaal voor geschikt zijn. Meestal herken je ze aan de matte blanco bovenzijde en uiteraard staat het in de omschrijving op het etiket.

Tip 7: Snelheid

Niet elke printer is even snel. Je hebt langzame printers, snelle printers en alles er tussenin. Snelheid is niet voor iedereen even belangrijk. Niemand wil uren op een enkel velletje wachten, maar als je slechts sporadisch een dikke stapel afdrukt, is het vast niet erg als het een keertje wat langer duurt. Het aantal pagina's per minuut (ppm) staat altijd netjes in de specificaties vermeld. Deze snelheidsaanduiding is vooral handig als je printers met elkaar wilt vergelijken, maar nog geen overduidelijke winnaar kunt aanwijzen. Houd er wel rekening mee dat de snelheid van printers snel inzakt naarmate de printkwaliteit hoger wordt en als je in kleur in plaats van zwart-wit print.

Een conceptafdruk zal vrijwel altijd razendsnel klaar zijn, terwijl een document met hoge afdrukkwaliteit of een kleurenfoto er beduidend langer over doet. Printen in zwart-wit kan bijvoorbeeld met tien pagina's per minuut gaan, terwijl dit in kleur terugvalt naar vijf pagina's per minuut. Print je met conceptkwaliteit, dan haal je misschien wel dertig (zwart-wit) of twaalf (kleur) pagina's per minuut. Ook dubbelzijdig printen duurt altijd wat langer, omdat elk vel papier via een ingenieus systeem automatisch voor je wordt omgedraaid.

Tip 8: Fotokwaliteit

Met nagenoeg elke printer kun je foto's afdrukken. Dat wil niet zeggen dat ze altijd even mooi worden. De printers die de mooiste afdrukken maken, hebben vaak extra veel kleurcartridges aan boord of gebruiken bij foto's een speciale zwarte inkt uit een zogenoemde fotozwart-cartridge. Die is nodig om zoveel mogelijk levensechte kleurnuances te mengen en echt diepzwart te tonen. Als het printen van kwalitatief hoogwaardige foto's belangrijk is, is het verstandig om in een winkel enkele proefafdrukken te maken. Kijk liever niet te veel naar de plaatjes die de verkoper van de fabrikant heeft gekregen, die zijn ongetwijfeld fantastisch. Vraag liever of je zelf wat eigen foto's mag meenemen en druk ze ter plekke af op goed fotopapier.

Tip 9: Inktcartridges

Voor elke printer zijn specifieke inktcartridges nodig. In sommige printers van een fabrikant kun je dezelfde cartridges gebruiken, maar nooit tussen verschillende merken. Koop je een nieuwe printer, dan zit er altijd een setje cartridges bij, zodat je meteen aan de slag kunt. Daarom let je in het begin misschien niet zo op de prijs van nieuwe cartridges. Dat komt pas zodra de eerste leeg dreigt te raken. Het kan schrikken zijn als je dan pas ontdekt dat de inktcartridges voor jouw printer behoorlijk aan de prijs zijn. Kijk daarom voor aanschaf niet alleen naar de prijs van een nieuwe printer, maar ook naar de kosten en de inhoud van cartridges.

Het kan best zijn dat het voordeliger is om een iets duurdere printer te kopen, als je daarna jarenlang van goedkopere cartridges profiteert. Losse inktcartridges hebben de voorkeur, omdat je dan alleen de kleuren hoeft te vervangen die op zijn. Geen zin in verwisselen? Er zijn ook printers die met inkttanks werken. Die van Epson hoef je volgens de fabrikant pas na twee jaar bij te vullen met speciale inktflesjes.

Tip 10: Scannen en kopiëren

Het gros van de printers is tegenwoordig een zogenoemde all-in-one printer, waarmee je meteen ook documenten en foto's kunt inscannen of kopiëren. Handig, want dan heb je geen aparte (flatbed)scanner meer nodig. Er wordt software meegeleverd zodat je direct documenten en foto's kunt inscannen. Daarnaast kun je uiteraard ook allerlei software van derden gebruiken. Een groot pluspunt is dat je met een all-in-one zonder pc kunt scannen als er een kaartlezer of usb-aansluiting aanwezig is.

Je plaatst het origineel onder het scandeksel, drukt op een paar knoppen of bedient het aanraakscherm en vervolgens wordt de scan naar een usb-stick of geheugenkaartje weggeschreven in jpg- of pdf-formaat. Heb je snel ergens een kopietje van nodig? Inscannen en vervolgens weer afdrukken is dan wel een beetje omslachtig, en ook onnodig. Het gaat veel sneller via de kopieerfunctie die standaard op de printer zit. Scan je regelmatig langere documenten? Luxe modellen hebben een automatische dubbelzijdige documentinvoer waarin je een stapeltje papier plaatst, zodat je niet velletje voor velletje op de scanplaat hoeft te leggen.  

Tip 11: Draadloos printen

Vroeger was het nodig om een printer rechtstreeks aan een computer te koppelen via bijvoorbeeld een usb-kabel. Met als nadeel dat de printer het alleen deed als die specifieke computer aanstond en hij pas vanaf andere pc's bereikbaar was nadat je het nodige configuratiewerk achter de rug had.

Tegenwoordig kun je nagenoeg elke printer aan je thuisnetwerk koppelen. Dan kan iedereen erbij en hoeft er niet langer één specifieke pc aangezet te worden voor een printklusje. Je kunt zo'n printer met een netwerkkabel op de router of een switch aansluiten, maar draadloos werkt het natuurlijk nog handiger. Je koppelt hem eenmalig via het printermenu en daarna kan iedereen in huis erbij. Het maakt dan ook bijna niet uit waar je de printer neerzet. In de woonkamer, hobbykamer, slaapkamer, of desnoods ergens weggestopt op zolder. Zolang je maar voldoende wifi-signaal hebt. 

Tip 12: Mobiel printen

We doen steeds meer met onze smartphones en tablets. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat we er ook mee willen printen en scannen. Een document dat je in Word op je tablet opstelt of via e-mail op je telefoon ontvangt, kun je tegenwoordig dan ook net zo makkelijk rechtstreeks naar een draadloze printer sturen via Apple Air Print, Google Cloud Print of via een gratis eigen app van de fabrikant. Als de printer zoiets ondersteunt, hoef je er niet meer voor naar de computer te lopen.

Sterker nog, die mag gewoon uit blijven staan. Via het bedieningspaneel van moderne printers kun je nu ook documenten en foto's die je bij online opslagdiensten als Dropbox en OneDrive hebt opgeslagen uitprinten. Of je stuurt foto's en documenten die je scant er automatisch naartoe. Ondersteunt de printer functies als NFC en Wi-Fi Direct, dan kun je tegen het apparaat tikken om snel een afdrukje te maken, zonder dat de telefoon of tablet met het (thuis)netwerk verbonden hoeft te zijn. Ook kun je waar dan ook ter wereld iets op je eigen printer afdrukken, gewoon door er een document of foto naartoe te mailen.

 

Beoordeel ons

Aanmelden nieuwsbrief
Uw emailadres wordt niet gedeeld met derden.